Followers

My Heartbeat .. dak dik duk

Nuffnang

Monday, November 5, 2012

To Labuan with Love! ::Day One::

Morning!!... Jom sambung cite Mini Honeymoon di Labuan last month dah sebulan kot Aritu sampai jer kat Airport driver dari Hotel dah siap menunggu kami di arrival hall. Naik kete tak sampai 10min eh dah sampaiii .. alahai kejap benar dah sampai :) "Welcome to Grand Dorsett Labuan" itu lah kata2 aluan yang menyambut ketibaan kami dikala pintu Hotel di buka :) Selesai urusan check in Seth Mat sembang2 dng GM Hotel jap, oH tak jangan lak korang ingat kami sampai2 jer dah wat compliant ke apa, sebenarnye GM Hotel nie kawan lama Seth Mat. So bila dah sampai rumah orang tu kena la berjumpa dng tuan rumah nye dulu khannn.

Naik ke bilik.. simpan barang kami golek golek jap .. kalau nak diikutkan memang nak layan tido jer.. tapi memandagkan kami ada temujanji pada jam satu tak jadik nak golek lelama kat katil takut terlelap terusss...

Seperti yang dijanjikan tepat jam satu Mylaling Husna dah datang menjemput kami diHotel.
Siapa Husna? Dia nie dulu blogger gak tapi sekarang dia update sebulan sekali jer kot.. itupun kalau ada la hahaha ..  Dari Hotel kami terus ke "Rumah Kelabu" untuk makan tengahari.

Sampai jer kat Rumah Kelabu, semua dah siap.. tunggu nak makan jer .. aLahaii malu nye saya.. dah la first time jumpa keluarga si Husna nie.. tapi memandangkan perut dah laparr kami makan jer dng penuh lahap sopan santun nye

Menu of the day, Ketam masak lemak / Sambal udang / Udang butter / Ikan Tuna bakar & sambal kicap @ Pencicah dan Menu yg paling istimewa sambal belimbing buluh... Dik for info Seth Mat sampai ke hari ini dok teringat ingat kat sambal belimbing yg Mak ko buat tu dik .. 

Sedap nye.. memula malu tapi sedap punye pasal kami tak malu malu nak tambah :) Serious sedap dik! Lepas lunch dok sembang2 jap pastu kami terus balik ke Hotel. Bila dah kenyang masuk bilik kami zZz sampai ke petang ... ngeee buruk perangai kan :p

Dalam kul 4 camtu Husna datang menjemput kami sekali lagi diHotel, Kali nie untuk projek ronda ronda pulau!.. yippii..

Me and Husana at Surender point Labuan
 
Tempat pertamaa yang kami lawati ialah tempat  surender point Labuan, Jap nak google info jap "Peace Park marks the site where the 32nd Japanese Southern Army surrendered to the 9th Division Australian Imperial Forces towards the end of World War II, on 9th September 1945. The Japanese arrived at Labuan on 1st January 1942, less than a month after they began their campaign in Malaya, landing at Kota Baru and taking formal possession of the island on 3rd January, after facing no resistance. Surrender Point is located along Layang-layangan beach"

Kejap jer kami kat sini .. pusing2 ambik gambar kami terus ke destinasi yg seterusnye .. "The Chimney" di Tanjung Kubong. okey jap nak google info

"Situated on a rise at Tanjung Kubong is the famous ‘Chimney’, a 106 feet high red brick stack believed to be linked to the coal mining days of Labuan. The Chimney, 106 feet tall, was made from more than 23,000 pieces of red bricks imported from ngland. The bricks layering and works are typical of British style.

The ‘
Chimney’ was long thought to be nothing more than a ventilation shaft. However, recent findings revealed that there were no traces of smokes or burning to suggest its use as a chimney as popularly believed. Careful digging has revealed at least 12 layers of bricks beneath the surface. The structure sits firmly on a large tract of limestone rock containing rich kaolin or porcelain clay, which provided the strong foundation.

The ‘
Chimney’ is still very much a mystery until today. Various hypothesis has been put forward to its purpose. Some said it was an unfinished mansion. While others said it was a light house beaconing passing ships. In its heyday, a thriving settlement was built at the sea front area below the Chimney. It was then used as a bell tower to announce the arrival of ships to the residents below. It has become an intriguing riddle that fascinates locals and visitors alike."

Aiseyymennn.. Tutup laa.. rupanye hari ahad The Chimney & Muzium Chimney adalah TUTUP. tak boleh masuk! So korang klu nak ke labuan harap maklum. Maka dengan itu kita ambik gambar dari luar jer la .. lepas tu kami ronda2 satu pulau! tapi sekejap jer la lagipun hari dah gelap.. oh bagi yang tak tahu di Labuan nie jam 6 petang dah macam jam 8 malam hokey!

Balik ke Hotel kami sambung makan lagik .. tapi kami makan yang lite lite jer Memandangkan kami stay kat Club room, so "Pre dinner cocktail" memang dah termasuk dalam package kami.  

Lepas Isyak kami turun jap gi Mall depan Hotel membeli kasut, coz my new shoes yg di beli di KL  dah megigit tumit ku!! Next destination . . . ...

Mami Jarum : Rindunye dng seafood!!


13 comments:

mamyharraz said...

Labuan mmg best sbb tu sy tak jemu bila tiba pulang ke sana! :)

nUR_rOsALiNdA said...

Kak...
Jom Tun Siti Hasmah jom

Rasp said...

terkecur ooo tgk food tu....

ada Santa Claus tak kat chimney tu hehehehehehe....

cepat sambung entri...jgn next week lak sambungannya tau ...
oopsss :)

'Aroma' lah sis *wink*

diana said...

ketam masak lemak yang kaler putih tu ye???masak lemak kita kaler kuning..lain la ye??

Zuraidah Butang said...

Pernah pg labuan sekalik jek..hehhe..tu pun dah bertahun dahh..masa tu bungkus udang laa.hehe..murah ctu.

lovely said...

salam saya dtg b'kunjung dari
http://lovelyberryintheblog.blogspot.com/

Aleeya Atinza Saaid said...

oh emm geee!!!ketammmmm ..sedapnye.., aku suka labuan...penah kursus sana seminggu..wpun kecik je..tp fun jugak raun tmptnye dkt2 kan

eB said...

aduh menu2nyer. gigit jari tgk. hu3

wahida said...

nok, bila nak bwk aku gi labuan nok?

akubiomed said...

Sudah terbang ke Labuan. Jangan lupa bawa balik ole-ole.

*SiRibenMerah said...

aaachummmmmmm...
haishh~ dah mula bersawang balik..
hahaha.. samala kita... :)

:: Mrs.Eady :: said...

Labuan dihati kuuuu :)

Dee said...

labuan oklah takat nak gi weekend kan...seafood heavan..pakai lagi kasut baru..tak serik2..kehkehkeh..