Followers

My Heartbeat .. dak dik duk

Nuffnang

Tuesday, April 24, 2012

Cokodok SuperSpontan

Ari sabtu lepas eLLy ditinggalkan keseorang di rumah ala2 Home alone gitu, tapi itu hanyalah pekara biasa bagi ku.. bak kata orang zaman sekarang .. apedehal benda dah biasa MoJ "mak okey  jer". Tapi yg tak best nye since last friday perut nie dok meragam jer cerybery' tak sudah! tak tau ape benda yg eLLy salah makan :( tak payah nak parapapapa dah semula jadi keluar nyekkkk ;-) *parapapapa adelah kot rahsia ye kawan2*

xtiviti eLLy diwaktu cuti doksorang2 kat umah golek2. Petang tu Myhelper datang mengemas ape yg patut, me jadi mandor sambil melayan tv ;-)

tiktoktiktok dah malam .. perut pun dah berkeroncong lalalalala krokkrokkrokkrok prot
itu tandanya eLLy kena masuk ke dapur,Sampai kat dapur dng selambanye ambik cili padi dan potong, ambik tomato dan potong, bawak keluar telor, buka almari/gobok nak ambik bawang & Maggie .. eh ade kentang la .. buka peti ais eh ade ikan bilis & udang kering .. eh tepong gandum pun ade *wink*

Bawang besar + kentang + cili kering/cili padi 
+ ikan bilis + udang kering + telor + Tepong gandum

Ramuan di atas digaulkan bersama dan ditambahkan dng sedikit garam 
& lada hitam yg ditumbuk ikut suka 
 (cili padi/cili kering/lada hitam perghh terangkat .. eLLy memang suka pedas. pasal tu bila eLLy dah start buka mulut maka pedas jugak la bunyi nye)

Panaskan minyak dan ...
V V V V V 
V V V V
V V V
V V 
V

Taaadaaaaaaa dah siap my Cokodok SuperSpontan!!!
V V V
V V 
V
Memang saja buat besar2 heheheh goreng lima ketul sudeh

Oh yer .. Apekah yg telah terjadi pada tomato yg eLLy dah potong earlier? biar lah ianya menjadi misteri nusantara .....
 

11 comments:

rasp said...

pergghhh berasappppp pedas tu :)

Bitt (double IS) said...

perghhhh tang cili padi tu yg tak tahan...akekkekee skali terngappp...berdesussss tangkap air...akekeke

*SiRibenMerah said...

sedapnya sis.. hahaha..

ouh, tomato tuh masuk dlm megi ke?
jeng jeng jenggg

sW33tdARLiNG said...

wowww cantik membulat... ko pakai acuan kee?

Dee said...

jap..cekodok ke begedil tu? muahaha....

kathy jem said...

eh cekodok leh letak kentang ker??first time tngk ni..kena cube ni.. =)

Mak Lagenda said...

eh eh..elly pun ada jugak cekodok super spontan yea?? Hihihi

-cinta soFiaSafiya- said...

adeilaaaa........cekODok nehh nampak sodap

akubiomed said...

Saya kalau makan Cokodok tidak suka ada ikan bilis didalamnya.

IxoR@ said...

cukup ke dengan hanya 5 ketol?

macam tak aje....

skrg sy sudah lapar..... abislah!

[z@ck] said...

tak boleh dgr nama super spontan..konfirm akan gelak besar punya..teringat zizan n johan.hehehe