Followers

My Heartbeat .. dak dik duk

Nuffnang

Thursday, February 28, 2013

Bali : Alam Bali Coffee



Perhentian seterusnya ialah Alam Bali Coffee.




:: eHem cantik tak model tu ::
.
Disini tiada bayaran masuk dikenakan. Dari parking ada sorang guide yg akan bawak kita masuk ke dalam ala-ala mini hutan gitew.
 .


:: Pintu masuk ke mini hutan ::
.
Menariknya disini, ada tanaman pelbagai jenis spices/rempah mcm serai wangi, Lada hitam, kunyit, lengkuas, kulit kayu manis, halia. Ada jugak pokok kopi arabica, koko, vanilla. Pokok buah-buahan pun ada sama mcm kat Malaysia Cuma yg special kat sana ada pokok Markisa.
.
 :: First time tengok pokok Markisa & Buah Markisa ::
..'
 :: Konon nak posing prisis model tapi kaki bersepah ::
.
:: Proses untuk menghaslikan kopi Luwak ::
.

Selepas berkenalan dengan pokok2 rempah ratus dan buah buahan. Macamlah kat Malaysia takde. Kami diberi kecempatan untuk melihat macamana kopi luwak diproses.

Proses dia senang jer..
Luwak makan kopi => Pastu dia poo poo => kopi yg keluar itew diasingkan dari najisnya serta dibuang kulit (mcm kuaci)  => biji dlm kulit akan disa’ngai (goreng tanpa minyak) => ditumbuk halus. Siap!! Halal ke tak halal?  Boleh rujuk di SINI.
.
Uolls pemandangan kat sini sangat lah supeppppp!! Tambahan pulak bila di iringi tiupan angin yg sepoi sepoi bahasa .. perghhhhh layan beb.. Jom kita bergambar yuk!!!
.
:: Me and Dee ::
.
 :: Me and My darling ::
.
 :: Again ... Auchh ngapa mata stim jew tu ::
.
:: Deretan kopi & tea yg disediakan ::
.


Merujuk pada gambarajah di atas, Selepas dia tunjuk proses kopi, dorang akan sediakan 2 set minum tea dan kopi yg pelbagai rasa secara PERCUMA. Tapi sumpah eLLy tak ingat nama minuman yg kami rasa tu :p Oh btw kami sempat juga mencuba secawan Luwak Coffee. Harga Luwak coffee adalah RP50,000 = RM16. Rasa? Hurmmm ewewww… not my taste! 
 .
Nak sambung bergambar boleh?
 :: eHem ::
..
 
 :: Berkenan sangat dengan bunga nie .. dia macam bunga jejarum tapi kat sana bunga nie tumbuh versi pagoda cantik kan ::
.
Sambil dok sembang2 budak nie gi gentil rokok daun .. Dia cakap rokok nie perisa vanila.. yuk kita cubain dong!!
:: Gaya kena ada beb ::
.
Okey sekian terima kasih.


Mami Jarum : Fuyooo panjang & banyak gambar n3 hari nie beb. Nak baca versi Dee click here.


8 comments:

Dee said...

i like2...gambar atas tu..yg belah kanan kau tu..londeh kan? hahaha...

nUR_rOsALiNdA said...

Maknanya kopi luwak tu daru najis luwak tu ke apa? Luwak tu apa sbnrnya? Heheheh~

atty's said...

dah lama tak rasa buah markisa..dulu masa duk mardi..selalu rasa.

Bitt (double IS) said...

mata stem bau kopi ka? hehehe

wahida said...

aku dulu x minum pun kopi luwak tu...laki aku minumlah...


NM03 said...

haah... aku ngan wahida tak lalu nak minum... laki2 kami je minum

Rasp said...

1st gak ni tgk buah markisa...
selama ni ingat kecik je buahnya...

akubiomed said...

Fuh kopi luwak tuh.