Followers

My Heartbeat .. dak dik duk

Nuffnang

Monday, June 27, 2011

Rebung

ibu2 misali mesti memasak semalalam kan.. korang masak ape?
i tak masak pun gi bawak perut lunch ke kedai je. kami makan makanan kampung
sedapp oOo eLLy ambik lauk ayam kampung goreng + Masak lemak cili api Rebung
perghhh terbaik oOo.. i like i like i like ;)

Gambar di ambil dari gOOgle

Tapi yg tek best nye bila dah makan Rebung nie.. Bau dia lekat kat tangan :(
'dah basuh berkali kali pun still ade bau ..' eh mcm iklan lak kan

Setelah eLLy wawarkan kat FB "Camno nak hilangkan bau Rebung di tangan?"
si Kaseh *ape link ko kaseh* advise me basuh tangan  gunakan Colgate..
memula ingatkan dia nak kenakan i ghupe ghupenye memang itu petua nya :)

  • Memula kita basah kan tangan
  • Letak kan Colgate di celah jari anda (seperti gambarajah di atas)
  • Gosok tangan anda dng Colgate
  • Bilas dng air
  • Letak sabun dan bilas sekali lagi
Kini tiada lagi bau Rebung hanya yg tinggal bau Colgate .. hahaha


15 comments:

NM02 said...

aduyai... rebung feveret gua la nokksss...

Cik Wanie Ghani said...

rebung?
sedap x kak?
x pernah rasa lagi nie,
hihihihi

Cik Ina Do do Cheng said...

dah lama tak makan rebung masak lemak cili api .sodapnya. cik ina suka pakai rebung yang belum potong, tak delah berbau sangat. yang berendam tu berbau sikitkan, elly.?

salam singgah.

Pepel BoNda AmaNi said...

ya ampun rebung masak lemak terbaikkkkkkkkkkkkk la.......klu xpakai colgate....bleh ka??? ke nak kena g cilok colgate skit kat giant..hahahaha :P

eLLy said...

Reena, perghh sodapp

Cw, tak pernah makan rebung?
fuh rugi rugi .. sedappp ooo
(yg muda la klu rebung tua dah tak berapa nak sedap)

eLLy said...

Cik Ina, Welcom to my blog *_*
Kata orang, Rebung kena rebus dulu baru la tak berbau :P


Eida, boleh boleh boleh.. akak dah cuba dah :)

Dee said...

dee tak makan rebung..hehehe..tp petua yg bagus utk dikongsi..

rasp said...

tak gemar rebung so tak pandai masak rebung hahahaha...
kalo SH teragak nak makan, beli je yg dah siap masak...
jarang me nak merasa...kalo merasa pun sekeping dua je....
tapi thx for the useful tip :)

mummysyafie said...

akhir nya ko pakai colgate yer yang..hihihi..tu lar, makan tak ingat kat aku. :)

eLLy said...

Dee & Rasp, cedap oOo.. tetambah klu dapat rebung muda.. rangup krup krup gitu ;)

Nor, a'aa menjadi gak petua tu ;p
aku bukan tak ingat kat ko .. tapi terlupa hehehe

sW33tdARLiNG said...

OK what tangan bau rebung... kenyang sampai ke petang...

**menyampah masa keje kat company cina, kalau tapau nasi lauk rebung, dia duk komen busuk busuk.. aku tampo gak kang!

eLLy said...

hahaha kenyang sampai petang ye ;p

cina tak makan rebung meh..

*SiRibenMerah said...

serius nk kne try ehhh..
hehehehe..

bgs petua neh..

L@dykiki said...

nyamannya rebungg!!

eLLy said...

Irya, Betulll .. caya la cakap den :)

Kiki, memang Nyamannnn ;p